
Reflections'ın hedefi Victoria's Secret
Reflections’ın tasarımlarını gerçekleştiren Nilgün Özgün ve şirketin başkanı Mehmet Özgün, halen Türkiye?nin yanı sıra ABD, Bulgaristan, Romanya’da olmak üzere 19 mağazaya sahip.
06/10/2008 02:00
Dedesinin Malatya'da el tezgâhında kumaş dokuyarak başladığı tekstil macerasına torun Mehmet Özgün, yarattığı Reflections markasıyla uluslararası boyut kattı. Reflections ABD'deki mağazasıyla Victoria's Secret'la rekabet ediyor
Haber: SATFİYE YUVA KİREÇCİ / Arşivi
İSTANBUL - Aziz Özgün’ün 1947’de Malatya’da el tezgâhında dokuma kumaş üreterek temellerini attığı Özgün Çamaşır Sanayi, torunu Mehmet Özgün’ün yarattığı Reflections markasıyla uluslararası boyuta taşındı. Türkiye’nin yanısıra ABD’de New Jersey’de, Bugaristan’da ve Romanya’da toplam 19 mağazası bulunan kuruluş, önümüzdeki yıl mağaza sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyor. Reflections markası altında iç çamaşırından, mayoya, gecelikten çoraba kadar bir kadının ihtiyacı olan pek çok ürünü üreten, müşterileri arasında eski başbakan Tansu Çiller’den sanatçı Hülya Avşar’a kadar bir çok ünlü kadın bulunan Özgün Çamaşır’ın 60 yıllık mazisi bulunuyor. Dedesi Aziz Özgün’ün 1940’lı yıllarda el tezgâhında dokuduğu kumaşları Malatya ve civar şehirlerde sattığını söyleyen Özgün Çamaşır Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özgün şöyle devam etti:
“Dedemden aldığı işleri biraz daha geliştiren babam, 1947’de konfeksiyonculuğa başlamış. Bir süre bu işi yaptıktan sonra ailecek İstanbul’a geldik. 1968’de Beşiktaş’ta küçük bir tuafiye dükkânı açtık. Dükkânda sütyenden külota, gecelikten kumaşa bir çok ürün satıyorduk. 1974 yılında babamı kaybettim. O dönem lisede okuyordum. Bir taraftan okula devam ettim diğer taraftan da ailemi geçindirmek için dükkânda çalışmaya başladım.”
Sultanhamam’da yetişti
Bir süre sonra sektörde branş- laşmanın başladığını ifade eden Özgün, bunun üzerine pek çok şey sattığı tuafiye dükkânını sadece kadın iç çamaşırı satan bir mağazaya dönüştürdüğünü anlattı.
1982’de askere giden Mehmet Özgün, dönüşte Sultanhamam piyasasında toptancılığa başladı. 1983-1997 yılları arasında Sultanhamam’da ticareti öğrenen, Anadolu insanını tanıyan Mehmet Özgün, 1997 yılında artık üretime geçme zamanının geldiğini düşündü. Yine bildiği işi, kadınlar için iç çamaşırı üretmeyi planlayan Mehmet Özgün, bunun kolay olmadığını gördü. Çünkü piyasada kaliteli sütyen yapacak ne doğru dürüst makine ne de usta vardı. Bunun üzerine 10 kişilik bir ekip kurup, Çağlayan’da 250 metrekarelik yer kiralayan Mehmet Özgün, yurtdışından dantel ve kumaş getirdi. İlk etapta aylık 5 bin adet sütyen ürettirdi. Üretilen bu sütyenler büyük ilgi görünce bu Özgün’ü cesaretlendirdi.
Bugün aylık 55-60 bin adet iç çamaşırı ürettiklerini söyleyen Mehmet Özgün, “Biz kadınların dışı gibi içinin de güzel olmasını istedik. Bu amaçla son derece kaliteli kumaştan, şık iç çamaşırları yaptık. Bizim sütyenlerimizin fiyatı 70 YTL civarındadır. Tıpkı kalitemiz gibi fiyatımız da yüksektir” diye konuştu. Buna rağmen satışlardan memmun olduklarını ifade eden Mehmet Özgün, “Bu yıl 5 milyon dolar, önümüzdeki yıl 7 milyon dolar ciro hedefliyoruz. 2010’da yeni açılacak mağazalarla birlikte ciromuz da 10 milyon dolara çıkacak” açıklamasında bulundu. Mağazalaşma konusunda da bilgi veren Özgün şunları söyledi:
“Romanya’da Bulgaristan’da mağazamız var. Amerika’daki ilk mağazamızı New Jersey’de bir alışveriş merkezinde 225 metrekarelik alanda dünyaca ünlü iç giyim markası Victoria’s Secret’ın yanında açtık. Şuanda yurtiçi ve yurtdışında toplam 19 mağazamız var. Önümüzdeki yıl sonunda 30 mağazaya ulaşmak istiyoruz.”
Reflections markasının özel müşterilerinin olduğunu söyleyen Mehmet Özgün, Yıldırım Mayruk, Cemil İpekçi, Cengiz Abazoğlu gibi modacıların ürünlerini tavsiye ettiğini, müşterileri arasında eski başbakan Tansu Çiller ve sanatçı Hülya Avşar’ın da olduğunu söyledi.
20 YTL’ye sokaktan model buldu
Reflections’ın tüm modellerini başında Nilgün Özgün’ün bulunduğu beş kişilik bir tasarım ekibi yaratıyor. Her yıl koleksiyona üç dört yeni model eklediklerini söyleyen Özgün, “17-55 yaş arası çalışan modern kadınlara yönelik ürünler yapıyoruz. İşe sütyen külot üreterek başlamıştık, daha sonra müşterilerimizden gelen talep üzerine mayoya ve bu yıl da geceliğe girdik” dedi.
‘Çok kişiyi soydum’
Yeni modelleri önce kendisinin, ailesinin, çalışanlarının hatta misafirlerinin üzerinde denediklerini belirten Özgün, “Çok kişiyi soymuşluğum vardır” diyor. Türkiye’de sanılanın aksine kadınların küçük göğüslü olduğunu belirten Özgün, büyük göğüslü kadın bulma maceralarını da şöyle anlattı: “Büyük göğüslü kadınlar için bir model yapmak istiyorduk. Bunun için model bulmamız lazımdı. Bunun üzerine haber saldım. Bize modellik edecek kadınlara 20 YTL vereceğimiz söyledim. Çağlayan ve civarında oturan kadınların akınına uğradık. Çoğu kocasından gizli gelmişti. Onların üzerinde deneyerek yeni bir model yarattık.”
Çiller ve Avşar’a iç çamaşırı sattı Victoria’s Secret’ın karşısına dikildi
Meltem KARA
11 Mart 2008 - 00:00 Son Güncelleme : 11 Mart 2008 - 10:38
Başbakanlığı döneminde Tansu Çiller’e de iç çamaşırı satan iç giyim markası Reflectionstions, mayo üretimine de giriyor.
New Jersey’de bir alışveriş merkezinde, yanında mağaza açtığı kadın iç giyim ikonu Victoria’s Secret’a da kendi ülkesinde kafa tutuyor.
GEÇMİŞİ 1947 yılına dayanan, 1996 yılında da Reflections markasıyla iç giyim üretimine başlayan Özgün Çamaşır, iç çamaşırında yakaladığı başarının ardından 2008 yılında mayo üretimine de başlıyor. 2008 yazı için mayo koleksiyonlarını hazırladıklarını söyleyen Reflections markasının sahibi Mehmet Özgün, "Müşterilerimiz ve satış noktalarından ’İç çamaşırında bu kadar başarılısınız bikini üstünü de çok iyi yapacağınıza inanıyoruz’ gibi ciddi tepkiler aldık. Bizde bu taleplerden yola çıkarak mayo üretmeye karar verdik. Mayo da model ve renk değişebilir ancak kalıp değişmez. Bu nedenle gelen talebi karşılayacağız" dedi. Reflections markasının satış kaygısı taşımadığını belirten Özgün, "Mayo üretimine girerek ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz. Bu çeşitlilik bize yarar sağlar" diye konuştu.
KOMŞUSU VICTORIA’S SECRET: A kategorisindeki bayanlara hitap eden Reflections, Türkiye’de 450 satış noktasında yer alıyor. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde tanındıklarını aktaran Özgün, dördü Bulgaristan ve Romanya’da olmak üzere yurtdışında toplam 10 mağazalarının bulunduğunu belirtti. Bu yılın başında da Amerika’daki ilk mağazasını New Jersey’de bir alışveriş merkezinde 225 metrekarelik alanda dünyaca ünlü iç giyim markası Victoria’s Secret’ın yanına açtıklarını ifade eden Özgün, Türkiye’de Uşak, Denizli, Bursa, Bodrum, Ankara, İzmir ve İstanbul’da yer aldıklarını dile getirdi.
AVRUPA’DA C KATEGORİYE GİRER: Avrupa’nın meşhur markalarıyla rekabet edebilecek durumda olduklarını söyleyen Özgün, Hollanda ve Belçika’nın da içinde bulunduğu 10 ülkeden hammadde aldıklarını sözlerine ekledi. Fiyatlarının 35 ile 75 YTL arasında değiştiğini belirten Özgün, "Türkiye’de A katogorisi ürünler, Avrupa’da fiyat açısından C kategorisinde yer alıyor. Avrupa’da iç çamaşırı daha pahalı. Türkiye’de Avrupa fiyatlarıyla ürün satılamaz" dedi.
KÜÇÜK GÖĞÜS ODAKLI: Özellikle küçük göğüsler üzerine ihtisaslarının olduğunu vurgulayan Özgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Reflections 10 yıldır belli bir kitleye ulaştı. Markasıyla, modeliyle, rengiyle ve bedeniyle ürün sipariş eden müşterilerimiz var. Bu müşteri kitlemizi de alarak gençlerle ilerlemeyi düşünüyoruz. Gençlere hitap ediyoruz. Hedef kitlemiz 18 ile 50 yaş arasında."
10 MİLYON DOLAR CİRO: Özgün, "Yılda 600 bin parça üretim yapıyoruz. Yaklaşık 10 milyon dolar ciromuz var. Yurtdışında çalışanların dışında 200 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Çiller’e özel kalem müdürü aracılığıyla 200 iç çamaşırı
REFLECTIONS markasının özel müşterilerinin olduğunu söyleyen Mehmet Özgün, Yıldırım Mayruk, Cemil İpekçi, Cengiz Abazoğlu gibi modacıların ürünlerini tavsiye ettiğini söyledi. Müşterileri arasında Tansu Çiller’in de olduğunun altını çizen Özgün, "Çiller’in özel kalem müdürü sipariş ederdi. Çiller’e özel 200’e iç çamaşırı yaptım" dedi.
Krizden sonra üretime başladı
ŞİRKETİN geçmişinin 1947’ye dayandığını söyleyen Mehmet Özgün, "Sultanhamam’dan Osmanbey’e naklettik. İspanyol ve İngiliz markalarını getirmeye başladık. 2001 krizinde ithal malları satamaz olduk. Dolar yükselince ithal malları satmamız imkansız hále geldi. Biz de Kağıthane’de imalat yapmaya başladık" dedi.